Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2008

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΜΕ ΜΟΤΟΣΙΚΛΕΤΑ

22-07-2008
Ξεκινήσαμε από Πάτρα στις 17.00 μ.μ και φτάσαμε Ancona την άλλη μέρα στις 13.30. Τα πλοία που κάνουν αυτά τα ταξίδια είναι πολύ καλά με πολλές παροχές. Αν και πολλές ώρες αντέχεται.
1η μέρα:
Από Ancona πήραμε παραλιακά (και όχι από Autostrada) το δρόμο για Pesaro, Rimini και τελικά καταλήξαμε σε μια παραλιακή πόλη την Cervia (πολύ κοντά στη Ravenna). Μια όμορφη διαδρομή μέσα από παραθαλάσσιες πόλεις και χωριά αρκετά γραφικά και καλοφτιαγμένα.
Το camping “Adriatico” (GPS : E12.35909, N44.24780) που μείναμε συμπαθητικό, μέσα στην πόλη και πολύ κοντά στην θάλασσα.
Η Cervia τίποτα το ιδιαίτερο ένα τουριστικό θέρετρο, για Ιταλούς κυρίως, με ατέλειωτη οργανωμένη παραλία, με αστεία ανάβαθα νερά και που την ομπρέλα την πληρώνεις 20 €. Εδώ ανακαλύψαμε και για πρώτη φορά ότι η Ιταλοί δεν μιλάνε αγγλικά. Είδαμε και πάθαμε να συνεννοηθούμε τόσο στην παραλία όσο και το βράδυ στο φαγητό.
2η μέρα :
Επειδή η Ravenna είναι πολύ κοντά πήγαμε για βόλτα. Μια πόλη με αρκετό πράσινο γραφική παλιά πόλη, όμορφη και πολύ καθαρή. Είναι χαρακτηριστικές οι εκκλησίες της με τα ψηφιδωτά τους.
3η μέρα:
Ξεκινήσαμε για Venezia (Βενετία). Πήραμε πάλι τον παραλιακό δρόμο. Αυτή την φορά κουραστήκαμε γιατί είχε πολύ κίνηση. Όσο ανεβαίναμε προς την περιοχή του Veneto το τοπίο γινόταν πιο βιομηχανικό χωρίς όμως να λείπουν οι λίμνες, τα ποτάμια και το πράσινο.
Πήγαμε στο camping “Fusina” (GPS : E12.25120, N45.42221). Πολύ καλό, μεγάλο, οργανωμένο, με bar, εστιατόριο, πολύ πράσινο και καταπληκτική σκίαση. Μοναδικό του πρόβλημα ότι έχει πολλούς Άγγλους που το βράδυ μεθάνε και κάνουν πολύ φασαρία. Πολύ εξυπηρετικοί στην reception με άψογα αγγλικά (!). Στήσαμε την σκηνή και πήραμε από Fusina ferry boat και πήγαμε Venezia!!!! Δεν ξέρω τι έχετε ακούσει, εμείς διάφορα και καλά και κακά, όμως μαγευτήκαμε! Μας άρεσε πάρα πολύ! Μπορεί τα κανάλια να μην είναι πολύ καθαρά, να είναι γενικά τουριστική και ακριβή, είναι όμως τόσο όμορφη και γραφική που σε μεταφέρει πραγματικά σε μια άλλη εποχή. Εννοείται ότι έχεις να δεις εκατοντάδες πράγματα. Αξίζει να την περπατήσεις και να επιλέξεις από μουσεία και εκκλησίες να επισκεφτείς αυτά που σε ενδιαφέρουν.
Η πλατεία του Αγίου Μάρκου η Βασιλική του Αγίου Μάρκου αλλά και το παλάτι των Δόγηδων, το Μεγάλο κανάλι, είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακά σημεία της πόλης. Η Αναγέννηση στο μεγαλείο της.

4η μέρα:
Φυσικά ξανά στην Βενετία, μια μέρα δεν φτάνει!
Η Σάντα Μαρία Γκοριόζα ντέι Φράρι (εκκλησία γοτθικού ρυθμού), με αριστουργήματα του Τιτσιάνο και του Μπελίνι, αγάλματα του Ντονατέλο. Το Κα Πεζάρο (μπαρόκ παλάτι), που φιλοξενεί την Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης, η Ακαδημία, που φιλοξενεί συλλογές βενετικής τέχνης. Αυτά ήταν κάποια από τα μέρη που είδαμε και μας άρεσαν. Αξίζει να επισκεφτείς και κάποιο εργαστήριο κατασκευής μάσκας.
Η Βενετία είναι γεμάτη εστιατόρια, πιτσαρίες, καφέ και ζαχαροπλαστεία. Βρίσκεις να φας και να πιεις όχι πολύ ακριβά αν το ψάξεις ή αν πάρεις κάτι στο χέρι.
Το βράδυ ο καιρός χάλασε και έβρεξε. Όχι πολύ αλλά ήμασταν αγχωμένοι για το αυριανό ταξίδι. 5η μέρα:
Ευτυχώς ο καιρός έφτιαξε!
Ξεκινήσαμε για λίμνη Garda και συγκεκριμένα για. Bardolino. Αυτή τη φορά μπήκαμε autostrada. Καλός και γρήγορος δρόμος αλλά και πολύ ακριβός. Η λίμνη Garda είναι επίσης δημοφιλής προορισμός για Ιταλούς αλλά και για Ευρωπαίους γείτονες και φυσικά Αύγουστο μήνα γινόταν χαμός στους δρόμους. Η διαδρομή πολύ ωραία. Βουνά καταπράσινα και απίστευτα γραφικά χωριά που σε όλα πάντα ξεχωρίζει το ψηλό καμπαναριό των εκκλησιών τους. Στη λίμνη όπου και να πήγαμε είχε πάρα πάρα πολύ κόσμο! Βέβαια η περιοχή είναι γεμάτη από camping και ξενοδοχεία. Αν κάποιου του αρέσουν τα θαλάσσια σπορ και η πολυκοσμία θα περάσει όμορφα. Εμείς το περιμέναμε πιο ήσυχο με λιγότερο κόσμο οπότε κάναμε μια βόλτα με την μηχανή για να πάρουμε μια γεύση και φύγαμε.
Βρίσκεις πολλά ξενοδοχεία και Μοτέλ στο δρόμο και έτσι αποφασίσαμε επειδή ήμασταν όλοι μέρα στη μηχανή να μείνουμε σε ένα από αυτά. Τιμή για ένα βράδυ 80€ με πρωινό.
6η μέρα:
Αποφασίσαμε να πάμε στην περιοχή της LIGURIA και πιο συγκεκριμένα στην La Spezia. Ακολουθήσαμε μια απίστευτη πράσινη διαδρομή μέσα από δάση, βουνά, ορεινά χωριά και κατεβήκαμε παραλιακά της LIGURIA με πρώτη στάση μια μικρή παραθαλάσσια πόλη το Sestri, για καφέ και ξεκούραση.
Συνεχίζοντας μέσα από απίστευτους δρόμους πάνω σε παραθαλάσσια βουνά και τούνελ φτάσαμε στο LEVANTO. Πόλη πάνω στη θάλασσα με αρκετό κόσμο αλλά πολύ όμορφη και κοντά στα Cinque Terre (πέντε γραφικά χωριά στη σειρά που αξίζει να τα επισκεφτείς αν φτάσεις μέχρι εκεί). Στο LEVANTO είχε επίσης πολλά camping εμείς τελικά βρήκαμε ένα μέσα στην πόλη το “Cinque Terre” (GPS : E9.62479, N44.17396) όχι τίποτα φοβερό, μικρό με όχι καλή σκίαση αλλά το φοβερό ήταν ότι για να κάνεις μπάνιο έπαιρνες από την reception ένα κέρμα και το έβαζες στην βρύση για να έχεις νερό για 10΄ περίπου και στοίχιζε 1 €!!!!!
Στο LEVANTO μπορούσες να κάνεις μπάνιο στη θάλασσα ή να την ψάξεις να βρεις άλλες παραλίες. Μην φανταστείτε τίποτα φοβερές αλλά τέλος πάντων μπροστά σε άλλες……..
Πολλά εστιατόρια, καφέ, gelateria, σε καλές τιμές αν το έψαχνες και καλό φαγητό. Εμάς έτσι και αλλιώς μας άρεσε πολύ η ιταλική pizza οπότε ήταν μια καλή λύση πάντα.



7η μέρα:
Μένοντας λοιπόν στο LEVANTO έχεις τη δυνατότητα να περιηγηθείς στις γύρω περιοχές και στα Cinque Terre που πραγματικά αξίζει τον κόπο. Βουνά που σκάνε πάνω στη θάλασσα με απίστευτη θέα και φυσικά καταπράσινα.
Επισκεφτήκαμε τα 3 χωριά από τα 5 γιατί οι αποστάσεις μπορεί να μην είναι μεγάλες αλλά οι δρόμοι είναι ανηφορικοί και γεμάτοι στροφές.
Είδαμε το Monterosso, το Vernassa και το Corniglia!! Απίστευτα μέρη, γραφικά με στενά σοκάκια, όμορφη θέα και συμπαθητικά μαγαζιά για καφέ ,να φας κάτι ή για να αγοράσεις αναμνηστικά. 8η μέρα:
Η GENOVA από την περιοχή (LEVANTO) που μέναμε μέσω autostrada ήταν μια ώρα δρόμος. Μάθαμε λοιπόν ότι έχει ένα καταπληκτικό Ενυδρείο. Και όντως ήταν έτσι. Α Π Ι Θ Α Ν Ο!!!! Μεγάλο, καλοφτιαγμένο με πάρα πολλά είδη. Αξίζει πραγματικά! Επίσης έχει και ένα μουσείο ακριβώς δίπλα στο Ενυδρείο, για την ιστορία των πλοίων και των ταξιδιών των πρώτων εξερευνητών. Το πιο ενδιαφέρον σε αυτό το μουσείο είναι η ιστορία της μετανάστευσης των Ιταλών στην Αμερική, τις συνθήκες που συνάντησαν και γενικά πληροφορίες για όλο αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα. Πραγματικά πολύ ενδιαφέρων.
Δεν κάτσαμε καθόλου στην Genova μεγάλη πόλη, πολύς κόσμος. Ένα καφέ στο λιμάνι και επιστρέψαμε στο camping.
9η μέρα:
Ξεκινήσαμε για Τoscane και πιο συγκεκριμένα για Pisa. Μείναμε στο camping “Torre Pendente” (GPS : E10.38431, N43.72448). Μέτριο, όχι πολύ μεγάλο, μέτρια σκίαση, με πισίνα και πολύ κοντά στο κέντρο της Pisa.
Την ίδια μέρα πήγαμε παραλιακά της Pisa!! Και εδώ οι παραλίες τίποτα ιδιαίτερο.
Όσο για το ιστορικό κέντρο της, είναι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό το Κάμπο ντέι Μιράκολι και φυσικά ο Κεκλιμένος Πύργος. Για την υπόλοιπη πόλη δεν θα έλεγα ότι είναι πολύ ενδιαφέρουσα. 10η μέρα:
Σήμερα και ενώ μέναμε στην Pisa πήγαμε μια βόλτα βόρεια Τοσκάνη και συγκεκριμένα στη Lucca. Από την πρώτη στιγμή που μπήκαμε στην περιοχή της Τοσκάνης η φύση, τα σπίτια και γενικότερα το περιβάλλον άλλαξε. Πολύ όμορφη και ιδιαίτερη περιοχή.
Η Lucca είναι μια ωραία και «προστατευμένη» μέσα στα τείχη της πόλη, διατηρώντας κάτι από την μαγεία του χθες. Η Πιάτσα ντελ Μερκάτο, ο καθεδρικός ναός το Σαν Μαρίνο είναι βασικά σημεία τη πόλης. Είναι όμως υπέροχη να την περπατήσεις ή να νοικιάσεις ποδήλατο μιας και όλοι οι κάτοικοί της κάνουν το ίδιο.
Το βράδυ παραμείναμε στην Pisa. Η Ιταλία δεν χορταίνεται να την περπατάς, επίσης στην Τοσκάνη υπάρχει καλό φαί και κρασί.
11η μέρα:
Ήρθαμε στην περίφημη Firenze δηλ. στη Φλωρεντία. Μείναμε στο camping “Fiesole” (GPS : E11.30589, N43.80582) στην ομώνυμη περιοχή κάτι σαν προάστιο της Φλωρεντίας. Πολύ καλό camping, νομίζω το καλύτερο μέχρι τώρα. Μεγάλο με πολλά δέντρα για καλή σκίαση, ωραία και μεγάλη πισίνα, καθαρό και τρομερή θέα στη Φλωρεντία. 12η – 15η μέρα :
Στη Φλωρεντία μείναμε 5 μέρες. Η αλήθεια είναι ότι αξίζει να μείνεις και παραπάνω. Έχει άπειρα πράγματα να δεις και να κάνεις : Η Σάντα Μαρία ντελ Φιόρε (το Duomo), δεσπόζει στην πόλη με τον τεράστιο θόλο της. Πραγματικά πολύ εντυπωσιακός καθεδρικός ναός, που αξίζει να επισκεφθείτε. Επίσης το Bargelo που στεγάζει μια υπέροχη συλλογή αναγεννησιακών γλυπτών και αίθουσες αφιερωμένες στον Μιχαήλ Άγγελο και άλλους. Η Πιάτσα ντέλα Σινιορία, που είναι σαν υπαίθρια πινακοθήκη και φυσικά το Ούφιτζι που φιλοξενεί κάποια από τα μεγαλύτερα έργα της Αναγέννησης. Η κεντρική αγορά κοντά στο Σαν Λορέντζο, είναι μια εμπειρία που πρέπει να ζήσετε, εκατοντάδες είδη τοσκανέζικων προϊόντων, όπως τυριά, κρέατα, αλλαντικά, φρούτα, λαχανικά, κρασιά, απίστευτες μυρωδιές αλλά και εστιατόρια με τοπική τοσκανέζικη κουζίνα.
Γενικά στην παλιά πόλη της Φλωρεντίας αξίζει να περπατήσεις, να φας παγωτό, να χορτάσεις Αναγέννηση, να ψωνίσεις, να επισκεφτείς πολύ ιδιαίτερα και ωραία εστιατόρια ή τρατόριες. Στη περιοχή του Ολτράρνο υπάρχει και το Παλάτσο Πίτι.
Απίθανοι κήποι και αν είστε τυχεροί όλο και κάποια έκθεση θα φιλοξενεί που αξίζει να δείτε.
Άλλο τόσο ωραία είναι και η καινούργια πόλη της Φλωρεντίας.

16η -17η μέρα:
Συνεχίζουμε στην Τοσκάνη και πάμε για Sienna. Και εδώ δεν ήταν δύσκολο να βρούμε camping, το “Colleverde” (GPS : E11.33161, N43.33699). Μεγάλο, καθαρό, και παρόλο που ήταν σε διαδικασία ανακαίνισης και δεν λειτουργούσε η πισίνα και το καφέ/εστιατόριο είχε αρκετό κόσμο.


Η Sienna είναι μια πανέμορφη μεσαιωνική πόλη. Με την πλατεία Πιάτσα ντελ Κάμπο να σου θυμίζει την εποχή των ιπποτών, με απίστευτες επίσης εκκλησίες κτίρια κ.λ.π. Υπάρχει και ένα πολύ συμπαθητικό ristorante, το “Guidoriccio” που το έχει ένας Έλληνας, ο Ηρακλής με μια φίλη του Ιταλίδα. Καλό φαγητό, φιλόξενο περιβάλλον και πολύ καλό κρασί.
Η Τοσκάνη είναι γεμάτη από πανέμορφα μέρη για να επισκεφτείς. Όμορφα, γραφικά χωριά, εκτάσεις με αμπελώνες, ωραία φύση. Μερικά μέρη που πήγαμε και θεωρούμε ότι αξίζουν τον κόπο: το χωριό Monteriggioni (που είναι χτισμένο μέσα σε τείχη), το Montepulciano άλλο απίστευτο μέρος που αξίζει να αγοράσετε κρασί. Ότι κι αν επιλέξεις να κάνεις στην Τοσκάνη, το σίγουρο είναι ότι θα σου αρέσει.
18η -19η μέρα :
Αρχίζουμε σιγά- σιγά να επιστρέφουμε. Ήρθαμε στη λίμνη Trasimeno κοντά στην Perugia. Και εδώ βρήκαμε σχετικά εύκολα camping, το “Badiaccia” (GPS : E12.01628, N43.18039). Η περιοχή δεν είναι κάτι φοβερό, τουλάχιστον δεν συγκρίνεται με την Τοσκάνη. Αυτό που αξίζει να επισκεφτεί κανείς είναι ένα μικρό γραφικό χωριό με έντονη πολιτιστική δράση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες το Castiglione del Lago.
Όσο αφορά την Perugia, όμορφη πόλη με ένα καταπληκτικό κάστρο που το έχουν μετατρέψει σε πολιτιστικό κέντρο, με εκθέσεις και διάφορα δρώμενα.
20η μέρα (11-08-2008) :
Επιστροφή στην Ανκόνα και επιστροφή στα πάτρια εδάφη μέσω Πάτρας.

Γενικά η Ιταλία είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επισκεφτεί. Ειδικά για τους λάτρεις της μηχανής είναι πολύ εύκολο να την γυρίσεις. Όσο αφορά σε αυτούς που τους αρέσει το camping η Ιταλία είναι γεμάτη για να επιλέξεις αυτό που σου αρέσει περισσότερο.
Όλο το 24ωρο συναντάς βενζινάδικα self service σχετικά εύκολα στη χρήση(ακριβή όμως βενζίνη 1,5€).
Στην Ιταλία παντού πληρώνεις! Δεν υπάρχει αξιοθέατο που να μην έχει είσοδο και μάλιστα τις περισσότερες φορές αρκετά τσουχτερή.
Ένα πρόβλημα είναι ότι δεν μιλάνε Αγγλικά! Ακόμα και στα Νοσοκομεία θα πρέπει να ξέρεις κάποιες λέξεις πρώτης ανάγκης στα ιταλικά.
Είναι αρκετά ακριβή χώρα όμως είναι πανέμορφη!!!!!